Bireysel emekliliksistemindeki fon büyüklügü 16 Aralik itibariyle 14.2 milyar lirayi asti. Sistemdeki katilimci sayisi ise 2 milyon 644 bini buldu. Böylece, yilbasindan bu yana fon büyüklügü yüzde 18.7, sisteme üye olan kisi sayisi ise yüzde 15.8 oraninda artti.
2003 yilinda uygulanmaya baslayan sistemdeki fon büyüklügünün hizla arttigina deginen sektör yetkilileri, 2020 yili hedefinin 120 milyar lira olduguna dikkat çekti.
Sistemin hem bireylere hem de ekonomiye katkilarina deginen Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adali sunlari söyledi: “Sistemle kisiler emeklilik dönemlerinde ek bir gelir saglayacak. Su anda Türkiye ekonomisinin en büyük problemlerinden biri cari açik. Cari açigin azaltilmasi için tasarruflarin artirilmasi gerekiyor. Uzun vadeli tasarruflar için en dogru kaynak bireysel emeklilik. Öte yandan, sistemdeki fonlarin büyütülmesiyle birlikte Hazine daha uzun vadeli borçlanabilecek. Özel sektör borçlanma araçlari çesitlenecek. Su anda fonlar agirlikli olarak kamu borçlanma araçlarina yatirim yapiyor. Hisseye de agirlik verilmesiyle birlikte sermaye piyasalarinin derinligi de artacaktir.”

Tasarruf orani yüzde 12’lerde
Basbakan Yardimcisi Ali Babacan, geçtigimiz günlerde Türkiye’de tasarruf oraninin GSYH’ya oraninin yüzde 12’ye düstügünü, bunun tarihi en düsük seviye oldugunu söylemisti. 2002 yilinda tasarrufun GSYH’la orani yüzde 18’li seviyelerde bulunuyordu.
Vergi tesvigi bekleniyor
Sektörün 2012’de bu yilki ivmeyi sürdürmesi bekleniyor. Bu yil hükümet programina da giden bireysel emeklilik sistemiyle ilgili ekonomi yönetiminin vergisel tesvik getirmesi bekleniyor. Sektörün genel beklentisi ise vergi avantajindan gelir vergisine tabi olan herkesin yararlanacagi bir sistemin yapilmasi yönünde.
Mevcut uygulamada, kisiler ödedikleri primleri çalistiklari insan kaynaklarina veya muhasebesine veriyor. Kisinin vergi dilimine göre, bu avantaj maasa yansitiliyor. Örnegin, aylik 200 TL prim ödeyen bir kisi yüzde 15’lik vergi dilimindeyse maas hesabina 30 TL yatiriliyor. Yeni uygulamada ise vergi avantaji maas hesabina degil kisinin emeklilik hesabina yatirilacak. Yani, 200 TL ödeyen kisinin bireysel emeklilik hesabina yatirilan para 230 TL olarak görülecek.
|